Traditionsrigt håndværk til moderne hjem

Genbrug og ægte kunsthåndværk 
En ”trasmatta” er et traditionelt svensk kludetæppe, håndvævet af stofrester på en gammeldags gulvvæv. En trasmatta er håndværksarbejde af høj kvalitet og ikke to trasmattor er ens.

I mere end 150 år har man i Sverige lagt smukke, håndvævede trasmattor på gulvene. Generationer af kvinder har vævet trasmattor i flotte farver og mønstre. Trasmattorna blev vævet af det stof, som var til overs, og som stadig kunne gøre nytte: arbejdstøj, gardiner og hullede lagner, og kunsten at væve gik i arv fra mor til datter.

Skjorten har fået en flænge, dugen en plet, som ikke kan vaskes væk. Forlovelses-tørklædet er tyndslidt, barnets gamle dynebetræk for småt, og jeansene er for korte. Hvad gør man? Smider ud? Farverne og bomulden holder jo endnu, selvom stoffet er forvasket. Mængder af brugte tekstiler ryger på lossepladsen. Men kommer de bløde stoffer i hænderne på en dygtig væverske, kan de få nyt liv! Blive til smukke trasmattor, som kan pryde gulvet i ethvert rum, og som er genbrug, når det er bedst.

Historien

Historien om den svenske trasmatta kan spores tilbage til 1700-tallets slutning og startede på herregårde og slotte. Der havde man havde store sale og rum, som møbleredes specielt til højtider, helligdage og gæster, man havde råd til at anvende hjemmets overskudsstof til trasmattor, og her blev de fine vævede trasmattor rene statussymboler. Forbedret levestandard medførte efter 1850, at mange hjem udvidedes med ”finrum” – et værelse, som man ikke anvendte til hverdag. Der blev kludetæppet en prydgenstand, og i 1880’erne var kludetæpper efterhånden blevet almindelige i alle svenske hjem. Om vinteren beskyttede trasmattorna mod træk; de skulle give varme, skåne bræddegulvene og pynte. De allerfineste tæpper blev kun rullet ud, når der var fest. Man havde særlige trasmattor til højtiderne, og fx ved juletid rulledes de nyvaskede julemattor ud, som resten af året lå fint sammerullet i kister på loftet.

Kvalitet!
En ægte trasmatta bliver stærkere og mere holdbar i strukturen, jo blødere og mere slidte stofresterne er, og jo hårdere væversken er i stand til at slå det vævede stof sammen med bommen.

En svensk trasmatta er et unikt produkt – ikke to trasmattor er ens!

Shopping Cart